Blogia
Una mica de periodisme

Altres blogs

El periodisme, una professió que canvia permanentment

El periodisme mai ha deixat d’evolucionar, però sempre ha estat una professió interessant. Fa anys hi havia censura, i et deien el que es podia i no es podia publicar. Ara no hi ha tantes restriccions, que siguin visibles, i potser ens trobem davant d’una nova generació amb més llibertat a l’hora d’escriure. El que sí és ben cert és que avui, per exemple, al nostre país, trobem un ampli ventall de diaris que s’identifiquen amb gairebé totes les ideologies.
Tot això forma part d’una evolució, que poques persones han pogut viure plenament, i encara més difícilment des de dins de la professió. Un exemple és el periodista Josep Pernau, que ha publicat les seves memòries, amb el títol Memorias. Confieso que soy periodista. Per a Pernau, una de les característiques del periodisme d’avui dia és que “hi ha massa informació (...) hi ha massa fets, allò de que els diaris necessiten omplir és fals, no hi ha cap problema per omplir, el problema és seleccionar“.
Per en Josep Pernau les condicions per ser un bon periodista són que “ha de tenir curiositat per tot”, ha de ser honest, i ha de fer les coses el màxim d’acord amb la seva consciència. Pensa que molts dels errors que es cometen avui en aquesta professió estan provocats per les presses, perquè amb les noves tecnologies també ha augmentat la feina a fer.
Si voleu llegir l’entrevista sencera amb Josep Pernau entreu a >>>comunicant, de Jordi Altesa.

La gran proliferació de les blogs

Encara que és un fenomen, aquest de les blogs, molt nou, ja està donant molt a parlar. A la blog La Azotea, de Jose Manuel Noguera, s'adelanta el fet que s'estan fent ja tesis per tractar-les.
Amb les blogs ara tothom pot expresar el que vulgui, no només hi tenen accés els periodistes. Tothom que vulgui i que tingui a la seva disposició un ordinador amb accés a Internet pot crear la seva pàgina, i publicar allà les seves opinions i pensaments. Molts periodistes l'estan emprant per poder publicar amb més llibertat. Sens dubte, estem davant d'una eina, que ja de ben jove, s'ha convertit en poderosa.